Museumshaven foran SMK

BassinSMK

Smeltedigel for kunst og byliv
Den nye have foran Statens Museum for Kunst er et åbent bylandskab, som inviterer museumsgæster og forbipasserende til at mødes og nyde kunstpauser og kulturelle events. Museumshaven er tegnet af POLYFORM Arkitekter og hollandske Karres en Brands. ”Det er ikke kun museumsgæsterne, der får en ny lettilgængelig indgang til kunstens verden, men alle byens brugere som får et nyt grønt byrum, hvor de kan møde hinanden og deltage i arrangementer og kunstevents” fortæller partner i POLYFORM Arkitekter, Thomas Kock. Væk er den gamle barok-inspirerede haves stramme stisystem og hegnene, der lukkede af for byens liv på Sølvgade og Østre Voldgade. ”I dag byder bløde græsøer og bugtende stier velkommen til en have, der er åben døgnet rundt. Her er plads til, at kunsten kan flyde ud af museet og ned i haven, der vil fungere som en smeltedigel for kunst og byliv” forklarer Thomas Kock om de muligheder, haven åbner for både museet og byen.

FrasidenSMK

SMK er rykket ind i Østre Anlæg
”SMK tilbage i parken” var titlen på POLYFORM og Karres en Brands vinderforslag til arkitektkonkurrencen – ”parken” refererer til det populære og velbesøgte Østre Anlæg bag SMK. ”Det var vigtigt for os, at museumshaven og Østre Anlæg blev til ét stort sammenhængende offentligt rum, hvor SMK ligger inde i parken, i stedet for i udkanten af den. ”fortæller Thomas Kock, om hvordan den nye have skal styrke SMK’s status som et af parkmuseerne ”Derfor har vi med museumshaven valgt at trække nogle af Østre Anlægs kvaliteter, de græsklædte bakker og bugtende stier, hele vejen rundt om museet.”

Multifunktionelt bassin til vand og kunst 
Allerede før havens indvielse er det store bassin i midten af landskabet blevet et naturligt samlingspunkt: På den meterbrede bassinkant sidder museumsgæster og diskuterer kunstoplevelserne, ungerne leger og tilfældigt forbipasserende slår sig ned med to go-kaffen. Men ifølge Thomas Kock kan bassinet meget mere: ”Det er multifunktionelt. I hverdagen vil bassinet fungere som et vandspejl, der reflekterer himlen og trækker byens tårne ind i haven, men det kan også tømmes og bruges til kunstinstallationer, koncerter og performance art eller det kan omdannes til en skøjtebane om vinteren. Med en diameter på 32 meter er der plads til de helt store armbevægelser – det kun fantasien der sætter grænser for, hvad både bassinet og haven kan bruges til.”

UdefraSMk

Byen inviteres ind i haven
Fra Statens Museum for Kunst har der været et stort ønske om at åbne op og invitere byen ind i haven. Den nye museumshave er derfor helt åbent tilgængelig fra Øster Voldgades og Sølvgade, hvor nysgerrige kan gå direkte ind på havens grusstier og op imod museet. Den gamle museumshaves smukke syrenbuske gør her i kanten af den nye have et comeback placeret i grupper, som stadig efterlader masser af plads til at besøgende kan sive ind fra fortovet.

Statens Museum for Kunst museumshave tegninger POLYFORM Arkitekter

Statens Museum for Kunst ny have POLYFORM Arkitekter

Statens Museum for Kunst ny museumshave POLYFORM Arkitekter

Statens Museum for Kunst ny museumshave POLYFORM Arkitekter snit

 

Fakta:

 • Hvor: København, DK
 • Klient: Statens Museum for Kunst/ Københavns Kommune
 • Hvornår: 2011-2014
 • Program: Museumshave
 • Areal: 13.700 m2
 • Anlægssum: -
 • Type: Inviteret konkurrence
 • Status: Indviet 2014
 • Rådgivningsform: Totalrådgiver
 • Team: Thomas Kock, Jonas Sangberg, Signe Hertzum, Nikolaj Frølund Thomsen, Henrik Thomas Faurskov, Marianne Weeke Borup, Julie Thorsøe Hansen, Sofie Mandrup, Sofia Bergman
 • Samarbejdspartnere: Karres en Brands, Oluf Jørgensen Ingeniører, Via Trafik, Annemarie Lund og Svava Riesto